weetjes en tips
Hoe aardappelen bewaren?
Algemene tip: koop niet teveel aardappelen in 1 keer; koop volgens je verbruik. Met de volgende bewaartips verleng je de houdbaarheid van aardappelen.
- Aardappelen bewaren doe je best in de verpakking waarin je ze gekocht hebt. Heb je de verpakking niet meer? Ook een geperforeerde papieren of juten zak, een net of een open mand zijn prima. Plaats ze op een koele, donkere, goed verluchte en droge plaats (bv. een kelder of berging), tussen 7 en 10°C is ideaal.
- Heb je geen koele kelder of berging, dan kan de koelkast (de groentelade) een alternatief zijn. Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast. Opgelet, aardappelen die je wil gebruiken om te frituren of te bakken bewaar je beter helemaal niet in de koelkast.
- Koop je een grotere hoeveelheid aardappelen? Schud ze af en toe voorzichtig om.
- Verwijder vochtige aardappelen. Zo vermijd je dat ze andere aardappelen aantasten.
Hoelang kan je aardappelen bewaren?
Gemiddeld zijn aardappelen in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Als je de hierbovenvermelde tips goed toepast uiteraard.
Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen moeten na het oogsten best snel gegeten worden. Hun kwaliteit gaat achteruit bij langere bewaring.
Bewaaraardappelen (bvb. Bintje, Charlotte, Nicola, …) zijn veel langer houdbaar. September en oktober zijn de voornaamste oogstmaanden. De aardappelen gaan na de oogst meteen een geventileerde schuur in waar ze een 9-tal maanden bewaard kunnen worden.
Waarom aardappelen géén dikmakers zijn
Geen enkel voedingsmiddel maakt dik
Net zoals er geen enkel voedingsmiddel gezond of ongezond, goed of slecht is, maakt ook geen enkel voedingsmiddel op zich dik of dun. Wanneer je systematisch meer eet en drinkt dan je lichaam nodig heeft, kom je aan in gewicht. Het zijn voornamelijk ongezonde eetgewoonten, een zittende leefstijl en te weinig lichaamsbeweging die bijdragen tot die kilootjes te veel. Wie gewicht wil verliezen, focust zich dus best op de totale eet- en leefstijl in plaats van op één voedingsmiddel.
Dus ook de aardappel niet
Maken aardappelen dik? Het antwoord is volmondig ‘nee’. En dat kan je met cijfers staven. Een normale portie gekookte aardappelen - dat is ongeveer 200 gram of 4 middelgrote aardappelen ter grootte van een kippenei - brengt slechts 140 kilocalorieën aan. Met 200 gram gekookte rijst of deegwaren zit je snel aan 260 kilocalorieën. Neem je pasta als hoofdgerecht, dan gaat het vaak al over een portie van 300 gram gekookte deegwaren per persoon, goed voor ongeveer 400 kilocalorieën.
Waar komt de naam Bintje vandaan?
Een onderwijzer uit het Friese dorpje Suameer in het begin van de 20e eeuw was bezeten door aardappelen. Al zijn vrije tijd ging op aan het kruisen van bekende rassen. Elke nieuwe soort die hij zo kweekte gaf hij de naam van één van zijn negen kinderen.
Toen hij een tiende nieuw aardappelras kweekte, noemde hij dat naar een meisje uit zijn klas, Bintje Jansma. Natuurlijk werd net die aardappel wereldberoemd.
Bevatten aardappelen chemische middelen?
Het gewasbeschermingsmiddel dat de telers gebruiken, zit enkel op het loof van de aardappelplant. De knollen komen er niet mee in contact.
Om aardappelen langere tijd te bewaren in de opslagplaats worden kiemremmers gebruikt. Aardappelen hebben namelijk de neiging om te kiemen als ze voor langere tijd worden bewaard, waardoor ze niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Door dergelijke remmers te gebruiken, wordt dit proces vertraagd. Het gebruik van deze middelen is sterk gereglementeerd en wordt door technologische investeringen in de bewaarschuren zelf bovendien tot een minimum beperkt.
bron: Producten van bij ons | Lekker van bij ons